ДОСЛІДЖЕННЯ МЕТАФОРИ В КОГНІТИВНОЇ ЛІНГВІСТИКИ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2020)
У статті підкреслюється той факт, що протягом останніх десятиліть існував значний інтерес до вивчення метафор, головна причина пробудження якої пов'язана з дослідженнями, проведеними в галузі когнітивної лінгвістики. Багато вчених, які займаються когнітивною лінгвістикою, розглядають метафору не лише як частину мови, але і як фундаментальну частину людського мислення, міркування та уяви. Певною мірою це було підтверджено величезною кількістю емпіричних досліджень, проведених останнім часом у цій галузі мовознавства. Основна мета цієї статті – описати емпіричні основи когнітивних лінгвістичних досліджень, пов’язаних з метафорами, визнати різні критичні зауваження щодо робіт з важливих питань у цій галузі, а також слабкі місця в концепції метафори, представленої когнітивними лінгвістами, Також , були висвітлені деякі нагальні проблеми, які мають вирішитись для визначення подальших досліджень, що стосуються метафор у мові, мисленні та культурі. Було зазначено, що когнітивні лінгвісти, як і вчені з будь-якої іншої наукової галузі, обмежені у своїй роботі завдяки емпіричним методам, якими вони користуються, наприклад, під час обговорення конкретних теорій мови та мислення.