ЕЛЕМЕНТИ НАТУРАЛІЗМУ В ОПОВІДАННІ ІВАНА ФРАНКА “ЧИСТА РАСА” ЯК ЗАСІБ ВИСВІТЛЕННЯ ПРОБЛЕМ МІЖНАЦІОНАЛЬНИХ ВІДНОСИН (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2020)
У статті проаналізовано елементи натуралізму в оповіданні І. Франка “Чиста раса”, відповідність оповідання основоположним домінантам натуралізму. Визначено, що серед натуралістичних прийомів, застосованих письменником, – фактографізм, детальний опис повсякдення, об’єктивне живописання, зображення життєвого документа і кадрів з життя, контрастне використання елементiв, протилежних за своїми iдейно-естетичними настановами. З’ясована мета їх використання письменником у творі – для висвітлення проблем міжнаціональних відносин у тогочасному суспільстві Галичини і намагання змусити читача замислитись над проблемами суспільства. Визначено, що натуралізм є частиною структури індивідуального творчого методу І. Франка.