ОСОБЛИВОСТІ РЕПРЕЗЕНТАЦІЇ МОДЕЛІ ХУДОЖНЬОГО ЧАСУ ТА ПРОСТОРУ В ЗБІРЦІ Т. ГАРДІ «ВЕССЕКСЬКІ ОПОВІДАННЯ» (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2020)
У статті заналізовано особливості репрезентації моделі художнього часу та простору в збірці оповідань англійського письменника Т. Гарді «Вессекські оповідання». На основі контекстуального аналізу оповідань Т. Гарді, модель часу та простору було виокремлено, як домінанту смислотворення збірки «Вессекські оповідання». Доведено, що категорія часу в оповіданнях «Вессекських оповіданнях» є складником композиції творів (в окремих оповіданнях використовується принцип рамкового обрамлення), а її функціонування в збірці відбувається у формі двоскладової моделі, складниками якої є час минулий та теперішній. Особливістю просторової організації творів збірки визначено багаторівневість (панорамне  – локальне зображення; реалістичні – міфопоетизовані замальовки метафоричного плану; існування двох підпросторів у міфологізованій моделі світу) та багатоваріантність. В статті проаналізовано замкнений та розімкнений, земний і космічний, реальний та уявний простори, що вони реалізовані в системі образів творів (місто, селище, дім, дорога та інші). Одним із способів організації категорій часу та простору визначено особливу мовну позицію наратора у текстах творів.