РОЗВИТОК ЛЕКСИЧНОГО СКЛАДУ СУЧАСНОЇ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ У АФІКСАЛЬНОМУ ФОРМАТІ (ЛІНГВОКОГНІТИВНИЙ АСПЕКТ) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2020)
Робота представляє собою узагальнення результатів лінгвокогнітивного аналізу англомовних неологізмів, що утворились за допомогою метакогнітивної моделі афіксальної деривації. У статті проаналізовано теоретичні основи лінгвокогнітивного підходу до дослідження лінгво-ментальних інновацій, розглянуто такі способи афіксальної деривації як префіксація, суфіксація, афіксосокладання. З метою ілюстрації функціонування одиниць даного типу в роботі наведено текстові фрагменти із сучасних англомовних періодичних видань. У ході дослідження також було продемонстровано безпосередній взаємозв’язок між зростанням фонду морфологізованих метаконцептів та ускладненням змін у соціальному середовищі.  Встановлено, що у процесах концептуальної деривації значну роль відіграє аналогія, та може ідентифікуватись як постійний чинник розвитку лінгво-ментального середовища, тобто як одна із когнітивних універсалій.