(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філософія», 2023)
У статті розглядається становлення науки і наукового знання на мусульманському Сході у ранньому Середньовіччі. У цей період мусульманський світ був осередком інтенсивного культурного розвитку. Були засновані багаті бібліотеки, університети та наукові центри, де проводилися дослідження з різних галузей знання, включаючи математику, астрономію, філософію, медицину та літературу. Мусульманські учені активно працювали в різних галузях науки, таких як математика, астрономія, філософія, медицина, хімія, історія, філологія та інші. Це була епоха таких великих вчених-енциклопедистів, титанів думки, поетів, як Муххамад ібн Муса аль-Хорезмі, Ахмад аль-Фаргоні, Імам аль-Бухарі, Абу Якуб аль-Кінді, Абубакр ар-Разі, Абу Наср аль-Фарабі, Абу Райхан аль-Беруні, Абу Алі ібн Сіна, Махмуд аль-Кашгарі, Абу Ала’а аль-Маарі, Абу Абдаллах ар-Рудакі, та інші. Середньовічний мусульманський Схід залишив значний слід у сучасному світі. Багато досягнень того часу знаходять своє застосування у сучасних науках та технологіях. Він також вплинув на формування світогляду та культурного спадщини.