(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філософія», 2024)
Філософський аналіз феноменів, які оточують та презентують людське середовище розкриває суть процесів та їх структуру. За допомогою філософських методів пізнання ми маємо нагоду прояснити подальший можливий розвиток людства загалом та певних країн і суспільств. Будь-яка сфера діяльності в людській культурі отримала не просто професійне розгалуження, але й представлена такими поняттями, як «фахівець» та «спеціаліст». Як уся наука загалом, так і кожне окреме поняття та феномен, внаслідок спільної дії культури та цивілізаційних процесів, отримують нове їх навантаження та розуміння. Разом з тим, на превеликий жаль, відбувається або/ та / і певне «забування» основних констант їх первісного значення і розуміння основних понять та підміна (імітація діяльності, феноменів, соціальних практик тощо). Саме тому нагальним кроком є здійснення повороту до аналізу першоджерел, головними серед яких у сучасному просторі війни є поняття «фахівець» та «спеціаліст». Зверхнє ставлення до спеціалістів військового профіля, яким славилися останні роки Радянського союзу мало величезний негативний вплив на суспільства пострадянського простору. Саме тому матеріалами нашого дослідження ми робимо чи не перший крок до аналізу понять і відновлення шанобливого ставлення до військових спеціальностей всіх профилів та продовжуємо досліджувати як війну (передвоєння, війна та повоєння) а так само і стан та особливості духовного і професійного просторів людей (і військових, і цивільних), аби закласти фундамент для збереження духовних і практичних надбань українців, завдяки яким та ціною величезних жертв яких утримується наша Держава і можливість писати ці рядки. Війна і Повоєння це спільна дія громадян у максимально широких сферах з урахуванням наслідків та причин війни, як феномена та явища. Як війна, так і повоєння, потребують нових фахівців для цілої низки професій та реабілітаційних методик, оскільки мета праведної війни – це захист та намагання відновити як державну цілісність, так і реабілітувати до максимально можливої попередньої духовної та фізичної цілісності громадян країни. Розмислам цієї проблематики присвячена запропонована стаття.