(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філософія», 2024)
Стаття присвячена насамперед розгляду особливостей китайської сучасної філософії, де окрім головної стратегії викладеної у вигляді концепцій китайського погляду на марксизм присутня низка додаткових філософських течій у новітніх презентаціях як конфуціанства, кантіанства, так і філософії екології та філософії освіти. Особливим фактором, що сприяє становленню китайської версії глобалізації розглядається, насамперед, освіта, як модерний напрям реалізації ідеологічних та економічних стратегій майбутнього у стратегіях розвитку Китаю. Цікавим є порівняльно-зіставляючий аналіз культурологічних феноменів за допомогою опису «зсередини», тобто філософів КНР та західної філософії і представників філософії України. Окрім того, важливим є аналіз дослідників, які є частиною китайської діаспори у західному світі та представляють дуже широкий за часом виїзду з Китаю і за ідеологічними поглядами масив науковців. Особлива увага акцентується на розумінні феномену «глобалізація», що наразі має відмінну транскрипцію та наповнення навіть у різних країн західного кола. На розуміння можливостей та значення глобалізації, так само як і її протилежної тенденції «антиглобалізму» впливає багато чинників, які було стимульовано внаслідок зміни курсу певних держав відносно їх позиції по відношенню до питання війни росії проти України, тощо. Констатується, що поняття «глобалізм» занадто слабкий проти феномену навіювання та впливу ідеологічних механізмів у державах. Окрім того, пропонується звернути увагу на можливості використання метафор в описі низки феноменів, які проявляються під час дослідження глобалізму.