(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філософія», 2024)
Автор статті розглядає індивідуалізм як панівний світогляд англосаксонської культури та основний концепт англосаксонської ліберальної традиції. Однак ціннісна складова та загалом характер цього типу індивідуалізму зазнали кардинальної трансформації. Розуміння особистої свободи три століття тому і те, як її тлумачать в сучасному контексті, різко відрізняються. Це перехід від індивідуалізму обов’язків та чітких меж до необмеженого індивідуалізму без зовнішніх зобов’язань. Цей культурний злам на Заході став помітний у середині ХХ століття, а початок змін умонастроїв простежується до ідей французьких енциклопедистів та англійських утилітаристів, які заклали філософські основи нині панівної форми індивідуалізму.