(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філософія», 2024)
У статті досліджується проблема ефективного лідерства в умовах всеохоплюючої сучасної кризи, аналізується низка сучасних концепцій у напрямі екзистенціалізму та їх значення для розуміння природи успішного лідерства. Автор наголошує, що в кризовій ситуації високої невизначеності від лідера вимагаються такі якості як воля, здатність до вільного вибору, сміливість прийняття рішень і відповідальність за їх наслідки, які вимагають від філософів їх розгляду у ключі екзистенціалізму. Оскільки керуючими та головними ознаками ефективного лідера визначаються автентичність, вміння діяти відповідно до власних переконань та цінностей, а не нав’язаних ззовні очікувань. Важливою рисою постає здатність лідера до трансценденції – бачення перспективи, пошуку нових можливостей за межами ситуативних обмежень. Окрім того, автором розкривається зв’язок між екзистенційною зрілістю, самореалізацією особистості лідера та його спроможністю ефективно діяти в кризових умовах, пропонуючи послідовникам нову систему сенсів та смислів.