(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філософія», 2024)
У статті розглядаються теоретичні та практичні аспекти християнської філософії освіти в контексті формування екологічної свідомості молоді. Християнська філософія освіти базується на духовних та етичних принципах, що підкреслюють важливість відповідальності людини за природне різноманіття. Одним із ключових аспектів цієї філософії є розуміння природи як дару Божого, що потребує дбайливого та відповідального ставлення. Це ставлення формується з раннього віку через систему християнської освіти, яка включає як теоретичні знання, так і практичні навички. Розглянуто приклади успішного впровадження екологічних ідей у християнську освіту. Описано проєкти, що реалізується у школах та молодіжних центрах при церквах, де учні не лише вивчають теоретичні основи екології та християнської етики, але й приймають участь у практичних заходах з охорони довкілля. Наведено приклади еко-класів у недільних школах, екологічних таборів для молоді та соціальних екологічних проєктів. Результати дослідження демонструють, що молодь, залучена до таких програм, демонструє високий рівень екологічної свідомості та готовність до активної участі у заходах з охорони навколишнього середовища. Вони проявляють більшу відповідальність у повсякденному житті, обирають екологічно безпечні продукти та підтримують сталий розвиток у своїх громадах. Підкреслюється важливість інтеграції екологічних принципів у християнську освіту як інструменту формування екологічно свідомого покоління. Розробка та впровадження інноваційних методик викладання, що враховують християнську філософію освіти, може стати ефективним засобом для досягнення цієї мети. Відповідно християнська філософія освіти, завдяки глибоким духовним та етичним основам, ефективно сприяє формуванню екологічної свідомості у молоді, виховуючи відповідальне ставлення до природи, що дозволяє інтегрувати екологічні знання та практичні навички у освітній процес, сприяючи розвитку сталого суспільства.