(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філософія», 2025)
У цьому дослідженні висвітлені основні аспекти такого інспіруючого й характерного сучасній культурі явища, як перформанс, охарактеризовано сутність перформансу, осмислено його природу та функції, а також проаналізовано соціокультурне значення перформансу, звернено увагу на багатоаспектність і багатовимірність явища перформансу, його проявленість у різних сферах культури і суспільства. Авторка статті зосереджується на визначенні сутності поняття «культурний перформанс», прагне окреслити основні риси цього явища та осмислити його значення у сучасній культурі. У статті також звернено увагу на функціонування поняття «перформатив», висвітлено найважливіші віхи у становленні теорії перформативів та зауважено роль перформативістики у низці галузей культури і науки. Крім того, авторка статті зосереджується на питанні формування такого новітнього напряму академічних досліджень як «перформативні студії», аналізує ключові етапи формування перформативних студій та осмислює роль цього напряму досліджень у конституюванні перформансу як важливої складової сучасної культури.