(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філософія», 2025)
Філософські роздуми Жака Рансьєра сягають багатьох аспектів розуміння політики, проте основною ідеєю, на нашу думку, є співвідношення естетики та політики. Рансьєр розглядає естетику не лише як філософію мистецтва чи теорію прекрасного, але як фундаментальний спосіб чуттєвого сприйняття та організації світу, який тісно пов’язаний з політикою. Він стверджує, що і політика, і естетика мають справу з «розподілом чуттєвого» (le partage du sensible) – визначенням того, що є видимим і невидимим, чутним і нечутним, таким, що має значення, і таким, що ігнорується в певному суспільному порядку. Ці погляди відобразилися у низці його праць. Саме аналізу цього аспекту творчості французького філософа присвячено цю статтю.