(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філософія», 2025)
У статті здійснено філософське осмислення феномена інформаційного простору як нової форми реальності, що визначає цивілізаційний розвиток у цифрову епоху. Показано, що інформаційний простір перетворюється з технічного феномена на онтологічне середовище буття людини, у якому взаємодіють технологічні, соціальні, культурні та політичні виміри. Проаналізовано еволюцію поняття від кібернетичних ідей Н. Вінера та теорії інформації К. Шеннона до концепцій інформаційного суспільства М. Кастельса, Д. Белла та Й. Масуди. Розкрито особливості впливу інформаційного простору на комунікацію, освіту, економіку, політику, культуру й етику. Наголошено, що цифрове середовище формує нові моделі праці, освіти та громадської участі, водночас породжуючи ризики маніпуляцій, втрати приватності та кризи ідентичності. Підкреслено, що інформаційний простір виступає полем взаємодії свободи й контролю, відкритості й небезпеки, є простором формування нової людини – homo informaticus.