(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філософія», 2025)
У статті розглядаються ключові ціннісні пріоритети економічного розвитку, які відіграють визначальну роль у процесі відновлення України. Особливу увагу приділено людській гідності як фундаментальній цінності для сталого розвитку демократичних країн. Підкреслено важливість життя і здоров’я людини як передумови особистісного зростання, щастя, реалізації потенціалу громадян, а також як одного з головних завдань післявоєнної економічної політики. Життя є невідновним ресурсом, а здоров’я населення безпосередньо впливає на продуктивність праці та валовий внутрішній продукт. Проаналізовано роль освіти як основи людського капіталу, що сприяє формуванню відповідальних громадян із високими моральними цінностями. Виокремлено свободу і творчість як рушійні сили нової економіки, що стимулюють самовираження, інноваційність і розвиток підприємництва. Розглянуто екологічну стійкість як невід’ємний елемент економічної політики, що забезпечує раціональне використання природних ресурсів і підтримку сталого розвитку для прийдешніх поколінь. Узагальнено, що філософський дизайн майбутньої економіки України має ґрунтуватися на цінностях людського розвитку: людської гідності, життя та здоров’я, освіти і знань, соціальної справедливості, свободи і творчості, екологічної відповідальності, інноваційного та наукового поступу, міжкультурного діалогу і толерантності.