ВИТОКИ ТА ПЕРЕДУМОВИ ФОРМУВАННЯ АВАНГАРДНОГО МИСТЕЦТВА: ЕСТЕТИКО-ФІЛОСОФСЬКИЙ АНАЛІЗ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філософія», 2023)
Стаття присвячена аналізу підґрунтя становлення і появи сучасного авангардного мистецтва. Автор зосереджується на дослідженні основних передумов виникнення авангардизму, при цьому приділяє увагу висвітленню трансформацій у соціально-економічній та культурній сфері з к. ХІХ ст., що мали вплив на зміни в тогочасній художній творчості, осмислює зміну онтологічно-екзистенційних, соціокультрурних та ціннісних аспектів явищ сучасної мистецької практики, можливість здійснення естетичного переживання у зв’язку з цими змінами та спроможність естетичної теорії відповідати на актуальні виклики у сфері сучасного образотворення.