ФІЛОСОФУВАННЯ ДЖ. ЛОККА ПРО ІДЕЇ СЛІВ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філософія», 2023)
У роботі досліджено специфіку та складники вчення Дж. Локка про ідеї слів. Подається аналітичне порівняння розуміння сутнісних ознак процесу формування ідей. По – новому розглянуто проблему висвітлення питання про значення слова, і про мову взагалі. Особлива увага у дослідженні відводиться досвіду та його засобам, прикладу, досвіду чуттєвих ідей. Адже згідно з гносеологічною програмою філософа, дослідження походження, достовірності та обсягу людського пізнання, стосується вивчення внутрішнього світу самої людини. Дж. Локк прагнув збагнути і роз’яснити сам внутрішній пізнавальний світ людини, оскільки саме внутрішній досвід виступає як глибокий досвід, який не лише відчувається, але й пізнається. Тому саме внутрішній досвід Джон Локк називає внутрішнім почуттям або роздумом. Згідно філософування Локка, саме ці два типи досвіду пояснюють походження і функціонування всіх наших ідей. Ідеї, пов'язані з зовнішнім досвідом, ми отримуємо за допомогою органів чуття. Але люди мають не тільки ідеї про властивості зовнішнього світу, вони також можуть мати ідеї про свою внутрішню діяльність. Філософ називає цю діяльність роздумами або рефлексією.