ХРИСТИЯНСЬКА ЕНВАЙРОНМЕНТОЛОГІЯ ТА ЇЇ КОНЦЕПТУАЛЬНІ ОСНОВИ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філософія», 2023)
Автор статті пропонує огляд сучасного дискурсу щодо взаємозв’язку між релігійною традицією і підходами до екологічних питань. Зосереджуючись на християнстві як ключовій релігійній системі, автор аналізує концептуальні основи, які відображаються в ідеях, переконаннях та практиках, що пов’язані зі ставленням до природи та екологічною відповідальністю. Проведено аналіз біблійних та теологічних джерела, що становлять основу християнської віри, акцентовано увагу на таких поняттях як створіння, благочестя, піклування та співробітництво з Богом у догляді за природою як результатом творення. Розглянуто роль людини як куратора природи, що доручена Богом, і вказано на необхідність збереження та поваги до всього створеного Богом. Автор також відзначає концепцію екологічного гріха, яка виникає з усвідомлення порушень людиною гармонії природного середовища. Проведено аналіз теологічних аргументів, що стверджують важливість дбайливого ставлення до природи, як складової частини християнського покликання до милосердя та любові до ближнього. У статті розглянуто роль церкви і релігійних громад у просуванні екологічних цінностей та збереженні природних ресурсів, висвітлено практичні дії, які Церква та християнські організації вживають для підтримки, впровадження природозахисних та просвітницьких заходів. Відповідно у статті автор розкриває ключові принципи християнської енвайронментології та релігійно-етичні аспекти ставлення до природи. Отримані результати можуть стати поштовхом для дискусії щодо впливу релігійних переконань на екологічну свідомість та наголошено на важливості перегляду взаємини людства з природою в контексті духовного виміру. Стаття є важливим доповненням до наукових досліджень з екології та релігійності, відкриваючи нові можливості для розуміння та вирішення екологічних проблем у контексті християнського світогляду.