ФЕНОМЕНОЛОГІЯ МІСТИЦИЗМУ ГЕРДИ ВАЛЬТЕР І БОГОСЛОВСЬКА АНТРОПОЛОГІЯ ЕДИТ ШТАЙН: ІСТОРИКО-ФІЛОСОФСЬКИЙ ПІДХІД (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філософія», 2024)
Ця стаття досліджує два визначні аспекти сучасного філософського та релігієзнавчого дискурсу: феноменологію містицизму за роботою Герди Вальтер та богословську антропологію, представлену в працях Едит Штайн. Феноменологія мистицизму є однією з найцікавіших тем в сучасній філософії та релігієзнавстві. Ця глибока дослідницька область розглядає та аналізує духовний досвід і містицизм через призму філософського підходу, що називається феноменологією. Дві видатні жінки і подруги, Герда Вальтер і Едит Штайн, зробили вагомий внесок у розвиток цієї галузі. В їхніх дослідацьких роботах зустрічаються глибокі роздуми про природу містицизму, віру та богословську антропологію. Феноменологія містицизму дозволяє нам краще зрозуміти природу духовного досвіду та внутрішніх переживань, а також показати феномени містицизму через феноменологічний метод. В працях Г. Вальтер висвітлюються ключові аспекти цього підходу. З іншого боку, Е. Штайн пропонує богословську антропологію, яка розглядає віру та релігійний досвід в контексті людської екзистенції і через відношення з Богом. Її роботи надають вагому концептуальну основу для розуміння віри і її роль в сучасному світі. Тому стаття є спроба розглянути їхні думки і внесок у розвиток феноменології мистицизму та богословської антропології та їхній внесок у філософію й релігієзнавство.