МЕТАФІЗИКА СВОБОДИ І ТВОРЧОСТІ У ФІЛОСОФІЇ АНРІ БЕРҐСОНА (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філософія», 2025)
Стаття присвячена аналізу ключових аспектів метафізики французького філософа Анрі Берґсона, зокрема його уявленням про свободу і творчість як фундаментальні характеристики буття. У центрі дослідження – концепції тривалості та життєвого поривання (élan vital), які Берґсон протиставляє механістичному детермінізму. Розглядається, як А. Берґсон розуміє свободу не як вибір між фіксованими можливостями, а як творчий акт, що породжує нові реальності. Особлива увага приділяється ролі інтуїції як методу пізнання глибинних процесів реальності та значенню творчої еволюції життя.Берґсонова метафізика є відповіддю на класичні питання про природу реальності, часу і свободи, але вона відрізняється від традиційних підходів до цих проблем. Філософ протистоїть механістичній картині світу, в якій всі події і процеси можна звести до ланцюгів причин та наслідків. Водночас А. Берґсон намагається осмислити світ як динамічний і творчий, де свобода проявляється не у виборі між визначеними шляхами, а у створенні нових форм буття. Це радикальний підхід, що вимагає перегляду уявлень про еволюцію, свободу та сам процес становлення буття.Проблематика свободи в метафізиці А. Берґсона пов’язана з його критикою детермінізму. Філософ наголошує, що істинна свобода не може бути пояснена в межах раціональності чи механістичних теорій, які зводять усі події до причинно-наслідкових зв’язків. Свобода, за А. Берґсоном, полягає в можливості створювати нове, унікальне і непередбачуване. Саме в цій творчості і полягає справжня свобода, яка проявляється у житті людини.Творчість у філософії А. Берґсона також тісно пов’язана з його концепцією життєвого поривання (élan vital) – динамічної сили, що пронизує всю природу і є рушієм еволюції. А еволюція, за А. Берґсоном, не є суто механічним процесом адаптації, а творчим актом, у якому життя постійно прагне до нового, виходячи за межі матеріальних обмежень. Це «життєве поривання» є виразом метафізичної волі до творчості, яка протистоїть закостенілості і незмінності буття.Таким чином, стаття висвітлює унікальний підхід А. Берґсона до питань метафізики свободи і творчості, показуючи, як ідеї філософа кидають виклик класичним філософським концепціям і пропонують нове бачення життя як безперервного процесу творення і становлення.