ЕСТЕТИКА ТА СЕМАНТИКА ВІЙНИ: ДО АНАЛІЗУ ЗВ’ЯЗКУ МОВИ, МИСТЕЦТВА І НАСИЛЛЯ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філософія», 2025)
Осмислення ролі перформативів у формуванні дискурсу війни спонукає нас до дослідження відношення між феноменами мови, мистецтва і насилля, а також зумовлює проведення аналізу семантики війни. Зв’язок мови і мистецтва як давніх пракультурних феноменів є очевидним і закладає підвалини формування певного універсального культурно-історичного коду що впливає на вироблення певних усталених способів сприйняття дійсності та можливість їх вербального вираження. Перформативне значення мови і перформативна сила мистецтва викликають сьогодні надзвичайний інтерес у зв’язку з дослідженням сутності такого феномену як насилля. Своєю чергою, аналіз зв’язку між цими трьома феноменами (мова, мистецтво, насилля) відкриває перспективу для розуміння феномену війни. Саме дослідженню ролі перформативів у формуванні естетико-політичного дискурсу війни, а також осмисленню семантики війни буде присвячена ця стаття.