АКТУАЛЬНІСТЬ ПІДХОДУ АКСІОНОМІЇ: ЕВРИСТИЧНІ ВИМІРИ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філософія», 2025)
Стаття присвячена аналізу аксіономії як комплексного метафізичного підходу до розуміння буття та людини в ньому, а також їхнього взаємозв’язку із цінністю. У роботі пропонується нове розуміння поняття цінності в контексті аксіономії, – аксіоми, – що інтегрує морально-етичні та онтологічні аспекти сущого. Автор описує та обґрунтовує методологічні основи аксіономії і її потенціал у розв’язанні філософських проблем, пов’язаних із кризою сучасного мислення та світоглядних парадигм. Здійснено порівняння з основними напрямками-аналогами у сучасній філософії, такими як неокантіанство, прагматизм, неотомізм, неомарксизм, екзистенціалізм та феноменологія. Автор доводить, що цінність (аксіома) у рамках аксіономії виступає ключовим фактором в процесі осмислення буття загалом, а також у стратегічній розбудові світоглядної парадигми окремої особистості в умовах сьогодення.