ЦІННІСНІ ТРАНСФОРМАЦІЇ В КОНЦЕПЦІЯХ МОДЕРНОСТІ ТА ПОСТМОДЕРНІЗАЦІЙНИЙ ПІДХІД РОНАЛЬДА ІНҐЛЕГАРТА НА ПРИКЛАДІ СУЧАСНОЇ УКРАЇНИ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філософія», 2025)
У статті здійснено порівняльний аналіз ціннісних трансформацій у межах класичних концепцій модерності та постмодернізаційного підходу Рональда Інґлегарта, з акцентом на український контекст. Об’єктом дослідження виступають ключові аспекти модерності – ідентичність, релігійність і демократія. Предметом – співставлення теорій Е. Дюркгайма (аномія), Дж. Дьюї (досвід) та Ч. Тейлора (ідентичність) із постмодернізаційною парадигмою Інґлегарта. У межах аналізу розглянуто, як кожна з модернізаційних теорій інтерпретує ціннісні зміни, та наскільки вони узгоджуються або суперечать емпіричним висновкам Р. Інґлегарта щодо зрушень у системах цінностей. Стаття пропонує критичну оцінку теоретичних підходів і обґрунтовує їхню релевантність для аналізу соціокультурної динаміки в Україні.