«РОЗУМНІ» РАЦІОНАЛЬНОСТІ Ю. ГАБЕРМАСА ТА «НЕРОЗУМНИЙ» КОРДОЦЕНТРИЗМ: ДО ПРОБЛЕМИ ПОБУДОВИ ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА В УКРАЇНІ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філософія», 2025)
Стаття присвячена аналізу потенціалу України в розбудові демократичної моделі суспільства крізь призму етики дискурсу, концептуально обґрунтованої К.-О. Апелем та Ю. Габермасом. Прагнення українського народу до європейської інтеграції розглядається як історично зумовлений і водночас актуальний процес, що набуває особливого значення під час російсько-української війни та боротьби за проєвропейський цивілізаційний вибір. Україна, будучи частиною глобалізаційних процесів, водночас лишається доволі молодою державою з демократичними інститутами, які перебувають на етапі становлення та потребують глибокого теоретичного осмислення. Методологічною основою дослідження виступає дискурсивна етика, яка дає змогу оцінити можливості комунікативної раціоналізації як засобу консолідації громадянського суспільства. Особлива увага приділяється взаємодії «розумних» чинників – механізмів раціонального діалогу, горизонтальної взаємодії та пошуку консенсусу – та «нерозумних» елементів, серед яких виокремлено український кордоцентризм. Цей феномен тлумачиться як емоційно-ціннісний імпульс до добра й справедливості, що здатний підсилювати моральну складову суспільства. Зроблено висновок, що поєднання раціональної комунікативності та кордоцентричної чуттєвості може стати як підґрунтям демократичного поступу, так і джерелом ризиків, подолання яких потребує подальших наукових розвідок.