ПОЛІТИКА ВИЗНАННЯ: ВІД МУЛЬТИКУЛЬТУРАЛІЗМУ ДО ПОЛІТИКИ ПЕРЕРОЗПОДІЛУ ТА ТЕОРІЇ СОЦІАЛЬНОЇ СПРАВЕДЛИВОСТІ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філософія», 2026)
У статті досліджується розвиток концепції політики визнання у сучасній соціальній філософії та її значення для аналізу соціальної справедливості й суспільних трансформацій. У сучасній політичній філософії політику визнання пов’язують передусім із мультикультуралістською концепцією Чарльза Тейлора, проте такий підхід відображає лише один із напрямів її розвитку і не охоплює всього теоретичного змісту цієї проблематики. Поза межами мультикультуралізму сформувався широкий спектр теоретичних підходів, у яких визнання розглядається як універсальний принцип організації соціального життя, функціонування соціальних інститутів та механізм відтворення соціальної справедливості. Основна увага в статті зосереджена на теоретичних підходах Акселя Гоннета, Ненсі Фрейзер та Айріс Меріон Янг, які пропонують різні моделі осмислення соціальних конфліктів та визнання як способу їх вирішення.Важливу роль у розвитку теорії визнання відіграв Аксель Гоннет, який розглядає визнання не лише як основу формування ідентичності особи, а як фундаментальний принцип організації суспільства загалом. У його концепції соціальні відносини інтерпретуються як відносини взаємного визнання, що формують як індивідуальну ідентичність, так і саму структуру соціального життя. Визнання у цьому підході виступає необхідною умовою соціальної інтеграції, оскільки саме через нього індивіди набувають здатності до соціальної свободи та участі у спільному житті. Відповідно, соціальні конфлікти постають як боротьба за визнання, що виникає у ситуаціях знецінення, виключення або ігнорування окремих груп чи індивідів. Саме ця боротьба, за Гоннетом, виступає рушійною силою історичного розвитку суспільства, оскільки вона спрямована на розширення форм взаємного визнання і, таким чином, на поступове формування більш справедливих соціальних відносин.Інший підхід пропонує Ненсі Фрейзер, яка розширює розуміння політики визнання та одночасно критично переосмислює позицію Гоннета. На її думку, проблема визнання полягає не лише у символічній повазі чи культурному схваленні, а передусім у забезпеченні громадянам рівного доступу до соціальних інститутів та рівного статусу. У цьому контексті визнання пов’язується з можливістю повноцінної участі у суспільному житті, що дозволяє розглядати соціальну несправедливість як результат інституційних і статусних асиметрій. Розвиваючи цю аргументацію, Фрейзер пропонує поєднати політику визнання з політикою перерозподілу, підкреслюючи, що культурні та соціально-економічні форми нерівності взаємопов’язані і повинні аналізуватися разом. Такий підхід розширює аналітичні можливості теорії визнання і дозволяє розглядати її як комплексну модель соціальної справедливості, що охоплює як статусні, так і матеріальні аспекти соціальної нерівності.У концепції Айріс Меріон Янг соціальна несправедливість аналізується не на рівні окремих міжособистісних конфліктів, а як результат функціонування соціальних структур, що відтворюють нерівність незалежно від намірів окремих акторів. У цьому підході несправедливість розглядається як властивість самого соціального порядку, який обмежує життєві можливості певних груп, їх доступ до ресурсів і здатність впливати на прийняття рішень. Янг наголошує, що аналіз справедливості має зосереджуватися на структурних відносинах влади та інституційних механізмах, які формують соціальні асиметрії. У зв’язку з цим вона пропонує модель групово-диференційованої політики, що передбачає врахування специфічних позицій різних соціальних груп у процесі ухвалення рішень і підкреслює необхідність трансформації інституцій та розвитку механізмів політичної репрезентації, пов’язуючи соціальні зміни не лише з моральною трансформацією взаємин, а й із реформуванням самих інституційних структур.