ЦИФРОВА АНТРОПОЛОГІЯ: ВІД ІДЕНТИЧНОСТІ ДО «СУСПІЛЬСТВА ВТОМИ» (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філософія», 2026)
У дослідженні проведено думку про те, що сучасна соціокультурна реальність перебуває у стані глибокої антропологічної кризи, де класична цілісна ідентичність остаточно поступається місцем розмитому мережевому суб’єкту. Підкреслено, що перехід до цивілізації нового інформаційного порядку ознаменував деонтологізацію буття, за якої реальність стає лише ефектом масмедіа, а людина – функціональним елементом глобального технічного апарату. Проаналізований феномен «суспільства втоми» свідчить про радикальну зміну парадигми насильства: від зовнішнього дисциплінарного примусу до прихованої психополітики успіху, де суб’єкт, прагнучи безмежної продуктивності, стає власним найсуворішим наглядачем. Проведено думку про те, що депресія та вигорання в цьому контексті постають не просто індивідуальними розладами, а закономірними наслідками «втоми від можливостей» у світі, де позитивне насильство надлишку і гіперактивності нівелює здатність до споглядання та глибокого розмислу.