МІЖКОНФЕСІЙНИЙ КОНФЛІКТ ЯК ФЕНОМЕН СОЦІАЛЬНОЇ РЕАЛЬНОСТІ В УМОВАХ ВОЄННОГО ЧАСУ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філософія», 2026)
У статті здійснено філософський аналіз міжконфесійних конфліктів у період воєнного часу. Метою дослідження є виявлення онтологічних, антропологічних та аксіологічних вимірів міжконфесійного конфлікту та визначення його ролі у структурі соціальної реальності в умовах війни. Обґрунтовано, що воєнний час радикально трансформує соціальну реальність, унаслідок чого міжконфесійні відносини набувають не лише релігійного, але й світоглядного, політичного, ідентифікаційного та ціннісного характеру.У межах онтологічного підходу міжконфесійний конфлікт розглянуто як форму конструювання соціальної реальності, що пов’язана з формуванням колективних ідентичностей, символічних меж і соціальних ієрархій. У філософсько-антропологічному вимірі проаналізовано трансформацію релігійної ідентичності, феномен довіри до релігійних інституцій, психологічні та поведінкові механізми міжконфесійної взаємодії, а також процеси радикалізації релігійної свідомості в умовах війни. В аксіологічному вимірі міжконфесійний конфлікт інтерпретовано як конфлікт ціннісних систем і моральних інтерпретацій війни, справедливості, насильства, відповідальності та свободи.Наукова новизна дослідження полягає у комплексному філософському аналізі міжконфесійного конфлікту як багатовимірного феномену, що поєднує онтологічний, антропологічний та аксіологічний рівні аналізу, а також у розгляді міжконфесійного конфлікту не лише як соціальної суперечності, але як механізму конструювання соціальної реальності, ідентичностей та ціннісних систем у воєнний період.Зроблено висновок, що у воєнний час міжконфесійні конфлікти стають важливим чинником формування колективної ідентичності, соціальної мобілізації та символічного розмежування соціальних груп, а їх розуміння потребує міждисциплінарного підходу, що поєднує соціальну філософію, філософську антропологію, аксіологію та конфліктологію.