ФІЛОСОФСЬКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ВИМІРИ КРИТИКИ ЦІННІСНИХ ДЕСТРУКЦІЙ У ДІЯЛЬНОСТІ ЦЕРКОВНИХ ІЄРАРХІЙ: КЕЙС УПЦ МП (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філософія», 2026)
Стаття містить критичне філософське осмислення ціннісних та соціально-практичних орієнтацій керівної ієрархії Української Православної Церкви Московського патріархату – з акцентом на суспільному контексті російської агресії щодо України у 2014-2026 рр. Особливість розвідки – в балансі філософської та релігієзнавчо-емпіричної компонент. Стаття спирається на розлогий історико-філософський екскурс, у межах якого актуалізуються ідеї ряду європейських мислителів XVIII – ХХ ст. (Б. Паскаля, Д. Юма, І. Канта, Г. Сковороди, Е.Дюркгайма, А. Берґсона, Е. Фромма) щодо суспільних та етичних векторів функціонування ідеології і влади в релігійних структурах. Систематика дискурсу вибудовується через екстраполяцію на аналіз сучасних процесів у релігійно-соціальній сфері України понять фетишизації, механічної солідарності, авторитарної релігійності та ін. Автори експлікують «логіку» ціннісної інверсії, за якої релігійна інституція, покликана бути провідником гуманістичних смислів, де-факто реалізує в суспільстві механізми паралізації і критичного мислення, і ціннісної рефлексії, внаслідок чого відповідні спільноти стають уразливішими в соціально-психологічному й безпековому аспектах. Застосовано міждисциплінарний синтез історії філософії, релігієзнавства, політичної філософії, етики. Крім теоретичного ефекту, інструментарій та результати дослідження мають просвітницький та медіаційний потенціал щодо інтенсифікації й якісної еволюції міжюрисдикційного діалогу на рівні середньої та низової ланок релігійного лідерства.