ФІЛОСОФСЬКІ ОРІЄНТИРИ ВАСИЛЯ ДОВГОВИЧА (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філософія», 2026)
Стаття присвячена постаті Василя Довговича (1783-1849) і його філософським поглядам. Попри те, що цей мислитель і далі залишається малознаним в Україні, він на початку ХІХ ст. був чи не єдиним українським професійним філософом, який мав чітку українську ідентифікацію. До того ж це єдиний на той час філософ на українських землях, що створив свою філософську систему. Його діяльність у філософській сфері була оцінена угорськими інтелектуалами і він був обраний членом-кореспондентом Угорської академії наук. У статті розглянуто біографію Довговича. Йдеться про його навчання в Хусті, Сігеті, Орадеї, Трнаві та Ужгороді, де він мав змогу оволодіти латинською та угорською мовами, вивчати філософію та теологію. Під час навчання в Трнаві Довгович зацікавився філософією Канта й оволодів німецькою мовою, щоб читати його твори в оригіналі. Також він добре знав філософські погляди Фіхте й Шеллігна. Свої твори Довгович писав латинською, угорською, українською книжною та українською розмовною мовами.Загалом мислитель непогано розбирався в новочасній європейській філософії й науці. Критично ставився до поглядів Спінози й провідних французьких просвітників (Вольтера і Руссо), орієнтуючись переважно на німецьку ідеалістичну філософію. У 20-их роках ХІХ ст. Довгович опублікував низку філософських робіт угорською мовою, в яких представив свою філософську систему, що базувалася на німецькому ідеалізмі, але вже наближалася до позитивізму. Однак обов’язки греко-католицького священика й сімейні клопоти не дали йому можливості повноцінно займатися філософськими студіями.У статті звернута увага на латиномовні рукописи Довговича, які зберігаються у Науковій бібліотеці Ужгородського національного університету. Значна частина з них стосуються філософських питань – викладу Кантівської філософії, розробки філософських дефініцій, психології й філософії права. Також йдеться про угорськомовні статті мислителя, в яких він виклав свою філософську систему.Також розглядаються деякі поетичні твори Довговича, в яких він звертається до філософських питань.